GDL 50g (Glucuno-Delta-Lactone) boleh didapati di kedai jual bahan2 kek) |
- 300gm Kacang Soya
- 2 litre Air
- * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
- * ½ sudu teh GDL (boleh didapati di kedai jual bahan2 kek)
- * ¼ cawan Air masak
- Air gula putih atau merah
CARA CARA
- Basuh kacang soya & rendam selama 4-5 jam. Jangan terlalu lama nanti tau fu fa akan berair.
- Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin. Kalau tak ada kain muslin boleh gunakan tapis teh kain (mcm kedai mamak guna)
- masak air soya hingga betul-betul mendidih. Tapi kena hati-hati, jangan sampai melimpah keluar.
- Sementara menunggu air soya tadi mendidih, dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * - tepung jagung, serbuk GDL & air
- Sediakan thermos nasi (bekas tahan panas untuk memastikan tau fu fa sentiasa panas dan menjadi keras).
7. Dah SIAP.....sedia di mkn bersama air gula
HIK HIK SELAMAT MENCUBA :)
12 ulasan:
sedap tuh tau fu faaa...
tenkiu..tenkuiii...baru tahu benda alah ni ada jual kat bakery....!
wah nanti boleh cuba...
tocei..tocei....!heheheheh!!
nyum2 la tau fu fa...kegemaran time skolah spi leni~
wah rajinnya stella ni..thanks atas cara2 buat tau fu fa ni ek?...ada masa mama try buat sendiri..
stella tolom buat satu en then post kat Ik OK..>_<
xpenah try lak..hihi
macam senang je ni..
wahh.. feveret ni.. t nk cube lah.. hehe.. nyum3
erkk pak pis x makan ni la
yeahhhh.. tanx stella for the recpipe tak sbr nak cbe muahx muahx syg stella lebey la huhu ;)
adoi yai naper x jd frusnyer
adoi yai naper x jd, frustnyer
Cik sheila.kalau saya pakai geletin boleh tak gantikqn GDL tu..:-/
Catat Ulasan