tggl jejak k

>

follow stellaizz k

nffg

Selasa, 9 Ogos 2011

CARA-CARA MEMBUAT TAU FU FA

GDL 50g (Glucuno-Delta-Lactone) boleh didapati di kedai jual bahan2 kek)
  • 300gm Kacang Soya
  • 2 litre Air
  • * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
  • * ½ sudu teh GDL (boleh didapati di kedai jual bahan2 kek)
  • * ¼ cawan Air masak
  • Air gula putih atau merah 

 CARA CARA

  1. Basuh kacang soya  & rendam selama 4-5 jam. Jangan terlalu lama nanti tau fu fa akan berair.
  2. Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin. Kalau tak ada kain muslin boleh gunakan tapis teh kain (mcm kedai mamak guna)
  3.   masak air soya hingga betul-betul mendidih. Tapi kena hati-hati, jangan sampai melimpah keluar.
  4. Sementara menunggu air soya tadi mendidih, dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * - tepung jagung, serbuk GDL & air
  5. Sediakan thermos nasi (bekas tahan panas untuk memastikan tau fu fa sentiasa panas dan menjadi keras).
   6.Cmpuran GDL+TPUNG JGUNG+AIR tu tuang dlu dlm trmos nasi.Time soya mendidih,terus tuang dlm trmos tdi.Jgn kacau/gaul.Terus ttup trmos,ltk pmberat agar wap x kluar.Biar dlm 1-2 jam.Jgn buka pnutup sblm 1@2 jam

7. Dah SIAP.....sedia di mkn bersama air gula


──────▄▌█▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀​▀▀▀▀▀▀▀▀▌
───▄▄██▌█ ║▌║█║▌ tau fu fa █║▌║▌│.
▄▄▄▌▐██▌█                  - stella-
███████▌█▄▄▄▄ ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▌
▀❍▀▀▀▀▀▀▀❍❍▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀​▀▀▀❍❍▀▀

HIK HIK SELAMAT MENCUBA :)

12 ulasan:

Bluewendy berkata...

sedap tuh tau fu faaa...

kaklong berkata...

tenkiu..tenkuiii...baru tahu benda alah ni ada jual kat bakery....!

wah nanti boleh cuba...


tocei..tocei....!heheheheh!!

CintaZulaikha berkata...

nyum2 la tau fu fa...kegemaran time skolah spi leni~

MaMa AiNi berkata...

wah rajinnya stella ni..thanks atas cara2 buat tau fu fa ni ek?...ada masa mama try buat sendiri..

IkhAnif berkata...

stella tolom buat satu en then post kat Ik OK..>_<

Wanie berkata...

xpenah try lak..hihi
macam senang je ni..

cIk PikA berkata...

wahh.. feveret ni.. t nk cube lah.. hehe.. nyum3

Pak Pis berkata...

erkk pak pis x makan ni la

nazirah berkata...

yeahhhh.. tanx stella for the recpipe tak sbr nak cbe muahx muahx syg stella lebey la huhu ;)

CIK KIAH DO berkata...

adoi yai naper x jd frusnyer

CIK KIAH DO berkata...

adoi yai naper x jd, frustnyer

zack jB berkata...

Cik sheila.kalau saya pakai geletin boleh tak gantikqn GDL tu..:-/

....