Ahad, 29 Julai 2012
khasiat barli
lama saya menghilang kerana ada hal peribadi yang tak dapat di elakkan... tapi hidup mesti di teruskan juga.. begitu juga blog ni.. selagi tuan blog hidup tubuh masih bernyawa , ada masa kena u. pdate juga.. . jom kita baca pasai air bali ni no.
Ramai yang menggemari air barli untuk diminum tidak dikira pada waktu pagi, tengahari, petang atau malam.
Bijirin barli berasal dari Ethiopia dan Asia Tenggara yang ditanam lebih dari 10,000 tahun yang lalu serta dijadikan bahan perubatan untuk pelbagai jenis penyakit.
Bijirin barli...banyak khasiat
Khasiat barli dipercayai dapat menyejukkan badan, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan kesihatan buah pinggang.
Selain itu, barli juga dikesan boleh membantu merendahkan kolesterol, meredakan sembelit dan mencegah penyakit kanser.
Bijirin Barli kaya dengan khasiat pemakanan seperti fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine ( Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin) serta sedikit lemak dan tidak mengandungi kolesterol seperti lain-lain bijirin.
Air barli...digemari ramai, Jika meminum air barli selalu diamalkan, ianya dapat mengurangkan risiko kencing manis, menyejukkan badan, memelihara buah pinggang, melawaskan kencing dan membantu untuk sistem penghadaman.
#hari2 buka pose minum ayaq barli.......legaaaa sgt tekak nie :)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
4 ulasan:
kalau barli dari buah sedap lah. kalau yang serbuk xsedap.
lame xbeli air barli...
slalu mak suke beli klu kt umah..
salam ramadhan stella..thanks share info ni..
hope sumenye okey ye stellaiz..
sy pon suka barli..pelawas kencing ni..;)
Catat Ulasan